Markkinoiden parhaat tuotteet pihaan ja puutarhaan

KEVÄTALE 15.3. – 1.5.

taustakuva

Kasvihuoneen valintaopas

Kuinka valita oikea kasvihuone

Oletko pohtinut kasvihuoneen hankkimista pihallesi, mutta et oikein tiedä, mitkä ovat tärkeitä asioita ottaa huomioon kasvihuonetta valittaessa. Annamme ohessa hieman ohjeita, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miten valita paras ja sinulle sopivin kasvihuone. Valintaan on olemassa selkeitä asioita, jotka ovat tärkeitä ja sen jälkeen tulee asiat, jotka olisi kiva olla mukana. Kaikkein tärkeintä on, että löydät tuotteen, joka vastaa tarpeitasi, pitää yllä innostustasi kasvihuoneviljelyyn ja kestää pitkään. Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua. Jos vielä epäröit, voit aina soittaa meille ja autamme mielellämme sinua askarruttavissa kysymyksissä.

1. Tarpeet ja toiveet kasvihuoneen suhteen.

Aivan ensimmäinen asia, jota pitäisi miettiä, kun alat harkitsemaan kasvihuoneen hankintaa on se, mikä on kasvihuoneesi ensisijainen käyttötarkoitus. Onko se puhtaasti viljely; kasvien sekä kukkien kasvattaminen kasvihuoneessa vai haluatko, että siellä voisi myös nauttia kesäaamuisin aamukahvit rauhassa, tai jopa järjestää pienet illallisjuhlat. Pelkkään kasvien viljelyyn pienempikin kasvihuone voi olla jo riittävä, mutta jos haluat sinne pienen kahvipöydän ja pari tuolia, tarvitset jo selvästi suuremman kasvihuoneen. Jos käyttötarkoituksena on järjestää myös jonkin verran illanistujaisia, puhutaan jo vähintään 13 m3 kasvihuoneista.

1.1. Pelkkä kasvien kasvattaminen

Jos tarkoituksenasi on kasvattaa vain muutamia tomaatteja, kurkkuja ja/tai chilejä sekä joitain ruukkukukkia, käyttöösi voisi hyvinkin riittää esimerkiksi 6 m2 peruskasvihuone. Näissä kuitenkin kannattaa pitää mielessä muutama seikka. Yleensä pienet kasvihuoneet ovat myös kuutiotilavuudeltaan pieniä, eli suhteellisen matalia. Tietyt kasvit, kuten tomaatit voivat kasvaa korkeammaksi kuin mitä pienen kasvihuoneen korkeus antaa myötä. Toki tomaatin kasvua voi rajoittaa latvustamalla kasvi, mutta silloin tulee uhrattua korkeuden vuoksi osa tuottavasta sadosta. Lisäksi kannattaa huomioida, että pienemmässä kasvihuoneessa myös mikroilmaston hallinta on paljon vaikeampaa kuin suuremmassa kasvihuoneessa, mikä osaltaan aiheuttaa enemmän töitä kasvattajalle.

Jos haluat oikeasti kasvattaa tuoretta syötävää perheellesi, kasvihuoneen tilanmäärä kasvaa, jotta saat enemmän taimia istutettua sisälle. Yleensä pyrimme suosittelemaan asiakkaille vähintään 8 m2 kasvihuoneen hankintaa, vaikka mallistoissamme on pienempiäkin malleja. Tämä johtuu mm. siitä, että pienemmät kasvihuoneet jäävät helposti ja nopeasti pieneksi eli “nälkä kasvaa syödessä”. Lisäksi jo 8 m2 kasvihuoneen mikroilmasto on helpompi hoitaa suotuisaksi kuin pienemmän kasvihuoneen ja isommissa on tietysti runsaammin tilaa kasveille saada riittävästi omaa kasvutilaa. Esimerkiksi tomaatin istutusväli tulisi olla noin 40-50 cm ja riviväli 70 cm, joten kovin montaa kasvia ei pieneen tilaan saa mahdutettua. Jos haluat kasvattaa viinirypäleitä kasvihuoneessa, tilan tarve kasvaa monin kertaisesti. Vaikka leikkaisitkin viinirypälettä säännöllisesti, kasvu on kuitenkin voimakasta vuosittain. Viinirypäleen suhteen suosittelemme usein, että kasvin juurakko sijoitettaisiin kasvihuoneen ulkopuolelle ja varsi tuotaisiin sopivan läpiviennin kautta sisälle kasvihuoneeseen. Perheen ruokahuoltoon liittyvissä kasvihuoneissa kokosuosituksemme on vähintään 8 m2 ja aina tuonne 12-13 m2 asti. Omassa käytössämme, 4-henkisellä perheellä on 11,5 m2 huone, joka kuitenkin on meidän tarpeisiimme riittävä, koska kasvihuone on meille enemmänkin kiva harrastus kuin varsinaiseen ruokahuoltoon liittyvä toimenpide.

Oletko koskaan ajatellut kasvattavasi eksoottisempia kasveja, kuten mangoa, avokadoa, banaania tai muita vastaavia? Varsinkin puiden, kuten mangon ja avokadon kanssa huonekorkeudella on merkitystä. Jos kasvihuoneesi on pieni, yksi iso kasvi voi täyttää sen jo muutamassa vuodessa. Korkeiden kasvien kanssa harrastellessa kannattaa kiinnittää huomioita kasvihuoneen korkeuteen. 

1.2 Myös illanistujaisiin

 Onko teillä tulossa pienet juhlat, tai haluatte kutsua ystäviä istumaan iltaa. Mallistostamme löytyy ratkaisuja myös yhdistettyihin kasvihuoneisiin / lasipaviljonkeihin. Tällöin tilantarve alkaa yleensä noin 9 m2:stä ja tietysti kasvaa omien tarpeiden mukaan. Jos haluat myös jonkin verran istutuksia sisälle, on ne sitten ruukussa, kasvusäkissä tai -lavalla, suosittelemme, että kasvihuoneen / paviljongin koko on noin 10 – 13 m2. Esimerkiksi Palramin T-mallinen kasvihuone on ollut meillä hyvin myyty tuote juuri vastaaviin tarkoituksiin.

2. Rakennusmääräykset

Kun olette saaneet määriteltyä käyttötarkoituksen ja soveltuvan tilantarpeen, eli kasvihuoneen koon, onkin aika ottaa yhteyttä oman kaupunkinne tai kuntanne rakennustoimistoon ja tarkistaa, mitä paikalliset säädökset ja määräykset kertovat. Valitettavasti me emme pysty näissä asioissa paljoa auttamaan, koska säädöksissä on paikallisia asioita. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että maaseudulla ja ei-taajama-alueella, kasvihuone voi edellyttää vain toimenpidelupaa kunhan koko ei ylitä jotain tiettyä neliömäärää. Kaupungeissa määräykset ovat huomattavasti tiukempia, ja joissain tapauksissa ne voivat edellyttää jopa rakennuslupia.

3. Sijainti tontilla

Varmasti jo aikaisemminkin on ollut pohdinnassa, mikä olisi mahdollinen sijaintipaikka kasvihuoneelle. Paikan valinnan suhteen kannattaa pitää mielessä muutamia seikkoja.

 • Paikan tulisi olla aurinkoinen, mutta ei kuuma.
 • Pääsy kasvihuoneelle tulisi olla helppoa ja esteetöntä, jotta mm. kottikärryillä olisi helppo päästä kasvihuoneeseen tai sen läheisyyteen. Lisäksi komposti- ja vesihuolto on otettava huomioon.
 • Olisi hyvä, että kovin lähellä ei olisi suuria puita. Puista irtoavat ja putoavat oksat voivat vaurioitaa kasvihuoneen seinärakenteita (lasit ja kennot). Jos putoavien oksien koko on suuri, voi pahimmillaan myös runko vaurioitua putoavan oksan voimasta.
 • Lisäksi on hyvä pohtia, tuleeko kasvihuone tontille näkyvälle paikalle vai onko se jossain syrjässä katseilta. Tämän ei välttämättä tarvitse vaikuttaa valintaan, mutta joillakin se on tekijä, joka olisi otettava huomioon. Jos kasvihuone on näkyvällä paikalla lasiseinät, jotka näyttävät koko kasvuston ohikulkijoille, on kauniimpi ratkaisu kuin polykarbonaattikennot. Kennot vastaavasti ovat kuitenkin lasia parempi lämmöneristys ja lisäksi ne hajottavat tehokkaasti auringon valoa.
 • Sijainti tontilla vaikuttaa myös perusteiden rakentamiseen. Onko alustassa hyvä multamaa, johon kasvihuoneen voi ankkuroida suoraan? Tulisiko paikka olemaan kalliolla? Routiiko maapohja kyseisessä kohdassa? Nämä seikat on hyvä ottaa huomioon myös paikkaa valittaessa, koska ne vaikuttavat perustusvaiheessa tehtävän työn määrään.
 • Kasvihuoneen tulisi sijaita suhteellisen suojaisassa paikassa. Kovin myrskyisään paikkaan sitä ei kannata sijoittaa, vaikkakin ne näyttävät hyvin kestävän myös saaristossa meidän syysmyrskyjämme.

4. Kasvihuoneen valinta

Kasvihuoneen koosta jo kirjoitimmekin aikaisemmin. Valintaan vaikuttavat omat tarpeet ja toiveet, ja kaikki ratkaisut ovat yksilöllisiä, asiakaskohtaisia. Kuten kirjoitin, jo alkavalle kasvihuoneharrastajalle suosittelemme aloituskooksi vähintään 8 m2 kasvihuonetta.

Lisäksi pitäisi valita seinärakenne. Tänä päivänä perinteisen lasin tilalle on voimakkaasti tulossa karkaistu turvalasi ja lisäksi kennolevyt. Molemmissa on hyvät puolensa ja sanoisin, että vakavissaan kasvihuonekasvattamista harrastavat päätyvät yleensä kennoseinäratkaisuun. Tämä perustuu siihen, että kennojen lämmöneristys on huomattavasti lasia parempi ja varsinkin kuumina, aurinkoisina päivinä kennot hajottavat suoraa auringonpaistetta tasaisemmin. Hinnallisesti kennot ja turvalasit ovat samaa luokkaa, joten ratkaisu on lähinnä omaan mieltymykseen liittyvä. Lasinen kasvihuone on kuitenkin aina myös esteettisesti kaunis puutarhassa.

5. Perustukset

Koska kasvihuoneet ovat kevytrakenteita, perustukset tulee tehdä riittävän vahvoiksi ja riittävän suoriksi. Perustusratkaisuja on muutamia, joista alla on esimerkkejä:

 • Jos sijainti on suotuisa (ei kovia tuulia eikä routaa) ja pohja on multavaa maata, helpoimmillaan kasvihuoneen voi ankkuroida suoraan maapohjaan paketin mukana tulevilla kulmaraudoilla. Toki haluamme korostaa, että tämä on helpoin tapa ratkaista perustusongelma, mutta emme koskaan itse suosittele tätä Suomen oloissa. Kannattaa myös huomioida, että jos perustukset eivät ole tehty kunnolla ja kasvihuone vaurioituu sen johdosta, takuu ei korvaa syntyneitä vahinkoja.
 • Laattaperustus. Kasvihuoneen voi perustaa myös pihalaattojen päälle. Aina on hyvä laittaa kasvihuoneen oman sokkelin ja perustuksen väliin sopivat palat lautaa. Tässä tapauksessa laudat ankkuroidaan laattoihin, minkä jälkeen sokkeli ruuvataan jokaisen ikkunavälin kohdalta kiinni ankkuroituun lautaan. Jos teet laattaperustuksen, muista tehdä pohjatyöt huolella, niin etteivät laatat liiku roudan vaikutuksesta. 
 • Valettu perustus. Pohjatyöt kuten kaikissa valuissa. 
 • Terassirakenne. Kasvihuoneen voi pystyttää myös terassityyppisen rakenteen päälle. Tällöin kasvatus tapahtuu pääasiassa ruukuissa ja kasvusäkeissä. 

Aina perustuksia tehdessä tulee muistaa routaeristykset ja syvyydet. Lisäksi, jos paikka on alueella, johon kohdistuu vesirasitetta (esim sulamisvedet), on syytä muistaa alueen salaojitus.

6. Oheistuotteet

Sen lisäksi, että asiakas hankkii itse kasvihuoneen, kannattaa myös pohtia siihen tiettyjä oheistuotteita. Jotta työskentely kasvihuoneen parissa olisi helppoa, kannattaa harkita tarvitseeko esimerkiksi seuraavia oheistuotteita:

 • Kasvihuoneen automaattiset katto-/tuuletusluukun avaajat. Nämä helpottavat huomattavasti kasvihuoneen lämpötilan kontrollointia, varsinkin kuumina kesinä ne ovat ehdottomia apuvälineitä. Avaajat aukaisevat automaattisesti tuuletusluukut halutulle tasolle lämmön noustessa. Näin kasvihuoneessa ilma pääsee kiertämään paremmin ja samalla estetään sekä lämpötilan nousua liian korkealle että ehkäistään liiallisen kosteuden muodostumasta kasvihuoneen sisälle, mikä voisi vaurioittaa kasveja ja antaa paremmat elinolosuhteet homeille, muille itiökasveille sekä haitallisille kasveja tuhoaville eliöille. Kuumina kesäpäivinä lämpötila voi kasvihuoneessa nousta jopa lähelle 40 astetta. Avaajan avulla sinun ei tarvitse päivittäin huolehtia riittävästä ilmankierrosta. 
 • Kasvihuoneen alumiinihyllyt. Hyllyjen avulla voit pitää työkalut, lannoitteet, narut ja muut kasvihuoneessa tarvittavat esineet järjestyksessä. Lisäksi hyllyille voi sijoittaa ruukkukasveja ja taimipurkkeja, jotka pysyvät näin helposti hoidettavissa ja tavoitettavissa.
 • Alumiininen työpöytä. Työpöydällä on helppo työskennellä ja vaihtaa taimia vaikka suurempiin ruukkuihin tai tehdä muita tarvittavia huoltotöitä.
 • Kastelujärjestelmä. Voit unohtaa huolet siitä, muistatko päivittäin kastella kasvejasi riittävästi. Anna kastelujärjestelmän hoitaa asiat puolestasi.

Hifistelyyn löytyykin sitten paljon muita tuotteita. Toiset laittavat lattialämmityksiä, jolloin kasvukauden voi käynnistää jo aikaisemmin, koska multa on lämpöisempää. Myös muita lämmitysjärjestelmiä on olemassa, mutta ne lämmittävät lähinnä kasvihuoneen ilman. Lisäksi on vaikka bluetoothilla toimivia lämpötilamittareita, jotka lähettävät hälytyksen kännykkääsi, kun lämpötila kasvihuoneessa laskee liian alas. Itse olemme kuitenkin pärjänneet hyvin yllä olevilla perustuotteilla enkä itse näe suurta syytä lähteä hifistelyyn. 

Kasvihuoneharrastus on antoisa ja rentouttava harrastus, jossa mieli lepää ja stressi unohtuu. Lisäksi sen avulla voi myös perheen pienemmille opettaa paljon erilaisia asioita perusbiologiasta ja kasveista, ja antamalla lapselle oman kasvin hoidettavaksi opetat lapselle myös omatoimisuutta ja kevyttä työntekoa hauskan harrastuksen kautta.

Toivomme, että löysit artikkelistamme hyviä vinkkejä auttamaan sinua valinnassasi ja päätöksenteossa. Haluamme vielä lopuksi muistuttaa muutamasta asiasta.

 • Arvokasvihuone on aina laadukas ja kestävä tuote, joka kestää huollettuna useita kymmeniä vuosia. Yleensä näissä kasvihuoneissa myös varaosatoimitukset toimivat vuosikymmenienkin jälkeen. On parempi hankkia toimiva ja laadukas tuote kuin halpa, johon kyllästyt jo muutamassa vuodessa, kun toteat, ettei laatu vaan toimi. Hanki myös riittävän iso huone heti alkuunsa. On turhaa sijoittaa kahteen huoneeseen, koska työmäärä on aina kaksikertainen. Mieluummin hieman iso alkuunsa, kuin liian pieni.
 • Huoltotoimia ei kannata unohtaa: Kasvihuoneen pesu sisältä ja ulkoa, rännien puhdistaminen havuista, lehdistä ja roskista keväisin ja syksyisin. Lisäksi lasien ja kennojen pesu, liitoskohtien puhdistaminen ja muut toimenpiteet auttavat pitämään homeen ja muut kasvustot poissa. Itse suosin pesussa ihan normaalia mäntysuopaa ja lämmintä vettä.
 • Talvihuoltoa ja -kuntoon laittoa ei kannata unohtaa. Huomioikaa, että kasvihuoneet ovat kevytrakenteita, eivätkä ole tarkoitettu kantamaan raskasta lumikuormaa. Kalleimmissa malleissa runkojen paksuus voi jo kestää lumikuorman, mutta edullisimmassa malleissa on huolehdittava lumikuorman poistamisesta. Jos asutte erittäin lumisella seudulla, muutama vinkki helpottamaan talvikunnossapitoa: Kasvihuoneen voi peittää kevytpeitteellä, johon lumi tarttuu huonommin kiinni ja valuu helpommin alas. Lisäksi, jos kasvihuoneenne on pitkää mallia, kannattaa harkita pystyyn laitettavien tukipuiden sijoittamista harjaprofiilia tukemaan. Muista kuitenkin näistäkin toimenpiteistä huolimatta huolehtia tarvittaessa lumien poistamisesta katolta.

Annamme mielellämme lisää neuvontaa kaikessa kasvihuoneisiin liittyvissä asioissa.

Tuotetiedustelut ja asiakaspalvelu: tuontiukkonen.fi, 09-6866720

Tuontiukkonen.fi

Horisont Enterprises Ltd Oy
Malminkartanonkuja 4,
00390 HELSINKI

Katso kartalla »

Copyright © 2024 Horisont Enterprises Ltd Oy