Markkinoiden parhaat tuotteet pihaan ja puutarhaan

KEVÄTALE 15.3. – 1.5.

Mikä kasvihuonemalli sopii sinulle?

Oletko pohtinut kasvihuoneen hankkimista pihallesi, mutta en oikein tiedä mitkä ovat tärkeitä asioita ottaa huomioon kasvihuonetta valittaessa. Annamme ohessa hieman ohjeita, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miten valita paras, sinulle sopiva kasvihuone. Valintaan on olemassa selkeitä asioita jotka ovat tärkeitä ja sen jälkeen tulee asiat jotka olisi kiva olla mukana. Kaikkein tärkeintä on, että voit löytää tuotteen joka vastaa tarpeitasi, pitää yllä innostustasi kasvihuoneviljelyyn ja joka kestää pitkään. Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua. Jos vielä epäröit, voit aina soittaa meille ja autamme mielellämi sinua askarruttavissa kysymyksissä.

1. Tarpeet ja toiveet kasvihuoneen suhteen.

Aivan ensimmäinen asia, jota pitäisi miettiä, kun alat harkitsemaan kasvihuoneen hankintaa on se, mikä on ja olisi kasvihuoneen ensisijainen käyttötarkoitus? Onko se puhtaasti viljely, kasvien sekä kukkien kasvattaminen kasvihuoneessa vai haluatko, että siellä voisi myös nauttia kesäaamuisin aamukahvit rauhassa, tai jopa järjestää pienet illallisjuhlat. Pelkkään kasvien viljelyyn ehkä pienempikin kasvihuone on jo riittävä, mutta jos haluat sinne pienen kahvipöydän ja pari tuolia, kokoa pitää jo kasvattaa selvästi. Jos käyttö tarkoitus on myös järjestää jonkin verran illanistujaisia, puhutaan jo vähintään 13 m3 kasvihuoneista.

1.1. Pelkkä kasvien kasvattaminen

Jos tarkoituksenasi on kasvattaa vain muutamia tomaatteja, kurkkuja ja/tai chilejä sekä jotain ruukkukukkia, käyttöösi voisi hyvinkin riittää ihan 6 m2 peruskasvihuone. Näissä kuitenkin kannattaa pitää mielessä muutama seikka. Yleensä pienet kasvihuoneet ovat myös kuutiotilavuudeltaan pieniä, eli suhteellisen matalia. Tietyt kasvit, kuten tomaatit voivat kasvaa korkeammaksi kuin mitä pienen kasvihuoneen korkeus antaa myötä. Toki tomaatin kasvua voi rajoittaa latvustamalla kasvi, mutta silloin tietysti tulee uhrattua korkeuden vuoksi osa tuottavasta sadosta. Lisäksi kannattaa huomioida, että pienemmässä kasvihuoneessa myös mikroilmaston hallinta on paljon vaikeampaa kuin suuremmissa kasvihuoneissa joka osaltaan aiheuttaa enemmän töitä kasvattajalle.

Jos haluat taas oikeasti kasvattaa tuoretta syötävää perheellesi, kasvihuoneen tilanmäärä kasvaa, jotta saat enemmän taimia istutettua sisälle. Yleensä aina pyrimme suosittelemaan asiakkaille vähintään 8 m2 kasvihuoneen hankintaa, vaikka mallistoissamme onkin pienempiäkin malleja. Syitä tähän suositukseen on se, että pienemmät kasvihuoneet jäävät helposti ja nopeasti pieneksi eli “nälkä kasvaa syödessä”. Lisäksi jo 8 m2 kasvihuoneen mikroilmasto on helpompi hoitaa suotuisaksi kuin pienissä ja isompissa on tietysti runsaammin tilaa kasveille saada riittävästi omaa kasvutilaa. Myös esimerkiksi tomaatin istutusväli tulisi olla noin 40-50 cm ja riviväli 70 cm joten kovin montaa kasvia ei pieneen tilaan saa mahdutettua. Jos vaikka haluat kasvattaa viinirypälettä kasvihuoneessa, tilan tarve kasvaa monin kertaisesti. Vaikka leikkaisitkin viinirypälettä säännöllisesti, kasvu kuitenkin on voimakasta vuosittain. Viinirypäleen suhteen usein suosittelemme, että kasvin juurakko sijoitettaisi kasvihuoneen ulkopuolelle ja tuotaisi sopivan läpiviennin kautta varsi sisälle kasvihuoneeseen. Perheen ruokahuoltoon liittyvissä kasvihuoneissa koko suosituksemme on vähintään 8 m2 aina tuonne 12-13 m2 asti. Omassa käytössämme, 4-henkisellä perheellä on 11,5 m2 huone joka kuitenkin on meidän tarpeisiimme riittävä koska kasvihuone on meille enemmänkin kiva harrastus kuin varsinaiseen ruokahuoltoon liittyvä toimenpide.

Oletko koskaan ajatellut kasvattavasi esimerkiksi eksoottisimpia kasveja, kuten mangoa, avokadoa, banaania tai muita vastaavia. Varsinkin puissa, kuten mangossa ja avokadossa huonekorkeudella on merkitystä. Jos kasvihuoneesi on pieni, yksi iso kasvi voi täyttää sen jo muutamassa vuodessa. Korkeiden kasvien kanssa harrastellassa kannattaa kiinnittää huomioita kasvihuoneen korkeuteen. 

1.2 Myös illanistujaisiin

 Onko teillä tulossa pienet juhlat, tai haluatte kutsua ystäviä istumaan iltaa. Mallistostamme löytyy ratkaisuja myös yhdistettyihin kasvihuone / lasipaviljonkeihin. Yleensä tilantarve silloin alkaa noin 9 m2 ja tietysti kasvaa omien tarpeiden mukaan. Jos haluat jonkin verran istutuksia myös sisälle, on ne sitten ruukussa, kasvusäkissä tai -lavalla, suosittelemme että kasvihuone / paviljongin koko on noin 10 – 13 m2. Esimerkiksi Palram T-mallinen kasvihuone on ollut meillä hyvin myyty tuote juuri vastaaviin tarkoituksiin.

2. Rakennusmääräykset

Kun olette saaneet määriteltyä käyttötarkoituksen ja soveltuvan tilantarpeen eli kasvihuoneen koon, onkin aika ottaa yhteyttä oman kaupunkinne tai kuntanne rakennustoimistoon ja tarkistaa mitä paikalliset säädökset ja määräykset kertovat. Valitettavasti me emme pysty näissä asioissa paljoa auttamaan, koska säädöksissä on paikallisia asioita. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että maaseudulla ja ei taajama alueella, kasvihuone voi edellyttää vain toimenpidelupaa kunhan koko ei ylitä jotain tiettyä neliömäärää. Kaupungeissa määräykset ovat huomattavasti tiukempia, ja joissain tapauksissa voi edellyttää rakennuslupia jopa.

3. Sijainti tontilla

Toki jo aikaisemminkin, mielessä on ollut, mikä olisi mahdollinen sijaintapaikka kasvihuoneelle. Paikan valinnan suhteen kannattaa pitää mielessä muutamia seikkoja.

– Paikan tulisi olla aurinkoinen mutta ei kuuma

– Pääsy kasvihuoneelle tulisi olla helppoa ja esteetöntä jotta mm. kottikärryillä olisi helpo pääsy kasvihuoneeseen tai sen läheisyyteen. Lisäksi komposti- ja vesihuolto on otettava huomioon.

– Olisi hyvä, että kovin lähellä ei olisi suuria puita. Puista irtoavat ja putoavat oksat voivat vaurioitaa kasvihuoneen seinärakenteita (lasit ja kennot). Jos putoavien oksien koko on suuri, voi pahimmillaan myös runko vaurioitua putoavan oksan voimasta.

– Lisäksi on hyvä pohtia, tuleeko kasvihuone tontille näkyvälle paikalle vai onko se jossain syrjässä katseilta. Tämä ei välttämättä tarvitse vaikuttaa valintaan, mutta joillakin se on tekijä joka otettava huomioon. Jos kasvihuone on näkyvällä paikalla, lasiseinät jotka näyttävät koko kasvuston ohikulkijoille on kauniimpi ratkaisu kuin polykarbonaattikennot. Kennot vastaavasti ovat kuitenkin lasia parempi lämmöneristys ja lisäksi hajoittavat tehokkaasti auringon valoa.

– Sijainti tontilla vaikuttaa myös perusteiden rakentamiseen. Onko alustassa hyvä multamaa johon kasvihuoneen voi ankkuroida suoraan. Tulisiko paikka olemaan kalliolla? Routiiko maapohja kyseisessä kohdassa. Nämä on hyvä ottaa huomioon myös paikkaa valittaessa, koska ne vaikuttavat perustusvaiheessa tehtävään työn määrään.

– Kasvihuoneen sijainti tulisi olla suhteellisen suojainen paikka. Kovin myrskyisään paikkaan sitä ei kannata sijoittaa, vaikkakin ne näyttävät hyvin kestävän myös saaristossa meidän syysmyrkyjämme.

4. Kasvihuoneen valinta

Kasvihuoneen koosta jo kirjoitimmekin aikaisemmin. Valintaan vaikuttaa omat tarpeet ja toiveet ja kaikki ovat yksilöllisiä, asiakaskohtaisia ratkaisuja. Kuten kirjoitin, jo alkavalle kasvihuoneharrastajalle suosittelemme aloituskooksi vähintään 8 m2 kasvihuonetta.

Lisäksi valinta pitäisi tehdä seinärakenteen osalta. Tänä päivänä perinteisen lasin tilalle on voimakkaasti tulossa karkaistu turvalasi ja lisäksi kennolevyt. Molemmissa on hyvät puolensa ja sanoisin, että vakavat kasvihuoneharrastajat päätyvät yleensä kennoseinäratkaisuun. Tämä perustuu siihen, että kennojen lämmöneristys on huomattavasti lasia parempi ja varsinkin kuumina, aurinkoisina päivinä kennot hajoittavat suoraa aurinkonpaistetta tasaisemmin. Hinnallisesti kennot sekä turvalasit ovat samaa luokkaa, joten ratkaisu on lähinnä omaan mieltymykseen liittyvä. Lasinen kasvihuone on kuitenkin aina kaunis näyttelykappale puutarhassa.

5. Perustukset

Koska kasvihuoneet ovat kevyt rakenteita, perustukset tulee tehdä riittävän vahvoiksi sekä myös riittävän suoriksi. Perustusratkaisuja on muutamia, joista alla on esimerkkejä.

– Jos sijainti on suotuisa (ei kovia tuulia eikä routaa) ja pohja on multavaa maata, helpoimmillaan kasvihuoneen voi ankkuroida suoraan maapohjaan paketin mukana tulevilla kulmaraudoilla. Toki haluamme korostaa, että tämä on helpoin tapa ratkaista perustusongelma, mutta emme koskaan itse suosittele tätä suomen oloissa. Kannattaa myös huomioida, että jos perustukset eivät ole tehty kunnolla ja kasvihuone vaurioituu sen johdosta, takuu ei korvaa syntyneitä vahinkoja.

– Laatta perustus. Kasvihuoneen voi perustaa myös pihalaattojen päälle. Aina on hyvä laittaa kasvihuoneen oman sokkelin ja perustuksen väliin sopivat palat lautaa. Tässä tapauksessa laudat ankkuroidaan laattoihin jonka jälkeen sokkeli ruuvataan joka ikkunavälin kohdalta kiinni ankkuroituun lautaan. Jos teet laatta perustuksen, niin muista tehdä pohjatyöt huolella, niin ettei laatat liiku roudan vaikutuksesta. 

– Valettu perustus. Pohjatyöt kuten kaikissa valuissa. 

– Terassirakenne. Kasvihuoneen voi pystyttää myös terassityyppisen rakenteen päälle. Tällöin kasvatus tapahtuu pääasiassa ruukuissa sekä kasvusäkeissä. 

Perustuksia aina tehdessä tulee muistaa routaeristykset ja syvyydet. Lisäksi jos paikka on alueella johon kohdistuu vesirasitetta (esim sulamisvedet), on syytä muistaa alueen salaojitus.

6. Oheistuotteet

Sen lisäksi, että asiakas hankkii itse kasvihuoneen, kannattaa myös pohtia siihen tiettyjä oheistuotteita. Jotta työskentely kasvihuoneen parissa olisi helppoa, kannattaa harkita ainekin muutamia oheistuotteita.

– Automaattinen kasvihuoneen katto/tuuletusluukun avajaat. Nämä helpottavat huomattavasti kasvihuoneen lämpötilan kontrollia, varsinkin kuumina kesinä ehdoton apuväline. Avaajat automaattisesti aukaisevat tuuletusluukut halutulle tasolle lämmön noustessa. Kasvihuoneessa ilma pääsee kiertämään paremmin ja estää sekä lämpötilan nousua liian korkealle sekä ehkäisee liiallista kosteutta muodustumasta kasvihuoneen sisälle joka voi vaurioittaa kasveja sekä antaa paremmat elinolosuhteet homeille, muille itiökasveille sekä haitallisille kasveja tuhoaville eliöille. Kuumina kesäpäivinä lämpötila voi kasvihuoneessa nousta jopa lähelle 40 C. Näin sinun ei tarvitse päivittäin huolehtia riittävästä ilman kierrosta. 

– Kasvihuoneen alumiinihyllyt. Hyllyjen avulla voit pitää työkalut, lannoitteet, narut ja muut kasvihuoneessa tarvittavat esineet järjestyksessä. Lisäksi hyllyille voi sijoittaa ruukkukasveja ja taimipurkkeja, jotka pysyvät helposti hoidettavissa ja tavoitettavissa.

– Alumiininen työpöytä. Työpöydällä on helppo työskennellä ja vaihtaa taimia vaikka suurempiin ruukkuihin tai tehdä muita tarvittavia huoltotyöitä.

– Kastelujärjestelmä. Voit unohtaa huolet siitä, muistatko joka päivä kastella kasvejasi riittävästi. Anna kastelujärjestelmän hoitaa asiat puolestasi.

Hifistelyyn löytyy sitten paljon muita tuotteita. Toiset laittaa lattialämmityksiä jolloin kasvukauden voi käynnistää jo aikaisemmin koska multa on lämpöisempää. Myös muita lämmitysjärjestelmiä on olemassa, mutta ne lämmittävät lähinnä kasvihuoneen ilman. Lisäksi on vaikka bluetoothilla toimivia lämpötilamittareita jotka lähettävät hälytyksen kännykkääsi kun lämpötila kasvihuoneessa laskee liian alas. Itse olemme kuitenkin pärjänneet hyvin yllä olevilla perustuotteilla enkä itse näe suurta syytä lähtä hifistelyyn. 

Kasvihuoneharrastus on antoise ja rentouttava harrastus jossa mieli lepää ja stressi unohtuu. Lisäksi sen avulla voi myös perheen pienemmille opettaa paljon erilaisia asioita aina perusbiologiasta, kasveista ja antamalla lapselle oman kasvin hoidettavaksi opetat heille myös omatoimisuutta ja kevyttä työntekoa hauskan harrastuksen kautta.

Toivomme, että löysit artikkelistamme jotain hyviä vinkkejä auttamaan sinua valinnassasi ja päätöksen teossa. Haluamme vielä kuitenkin lopuksi muistuttaa muutamasta asiasta.

– Arvokasvihuone on aina laadukas ja kestävä tuote joka kestää huolettuna useita kymmeniä vuosia. Yleensä näissä kasvihuoneissa myös varaosatoimitukset toimivat vuosikymmenienkin jälkeen. On parempi hankkia kunnon laadukas tuote, kuin halpa, johon kyllästyt jo muutamassa vuodessa kun toteat, ettei laatu vaan toimi. Hanki myös riittävän iso huone heti alkuunsa. On turhaa sijoittaa kahteen huoneeseen koska työmäärä on aina kaksikertainen. Mielummin hieman iso alkuunsa, kuin heti liian pieni.

– Huoltotoimia ei kannata unohtaa. Kasvihuoneen pesu sisältä ja ulkoa, rännien puhdistaminen havuista, lehdistä ja roskista keväisin ja syksyisin. Lisäksi lasien ja kennonen pesu, liitoskohtien puhdistaminen ja muut toimenpiteet auttavat pitämään home ja muut kasvustot poissa. Itse suosin pesussa ihan normaalia mäntysuopaa ja lämmintä vettä.

– Talvihuolto ja -kuntoonlaittoa ei kannata unohtaa. Huomioikaa, että kasvihuoneet ovat kevyt rakenteita eivätkä ole tarkoitettu kantamaan raskasta lumikuormaa. Kalleimmissa malleissa runkojen paksuun voi jo kestää lumikuorman, mutta edullisimmassa malleissa on huolehdittava lumikuorman poistamisesta. Jos asutte erittäin lumisella seudulla, muutama vinkki helpottamaan talvikunnossapitoa. Kasvihuoneen voi peittää kevyt peitteellä johon lumi tarttuu huonommin kiinni ja valuu myös helpommin alas. Lisäksi jos kasvihuoneenne on pitkää mallia, kannattaa harkita pystyyn laitettavien tukipuiden sijoittamista harjaprofiilia tukemaan. Muista kuitenkin näistäkin toimenpiteistä huolehtia tarvittaessa lumien poistamisesta katolta.

Annamme mielellämme lisää neuvontaa kaikessa kasvihuoneisiin liittyvissä asioissa.

Tuotetiedustelut ja asiakaspalvelu: tuontiukkonen.fi, 09-6866720

Tuontiukkonen.fi

Horisont Enterprises Ltd Oy
Malminkartanonkuja 4,
00390 HELSINKI

Katso kartalla »

Copyright © 2024 Horisont Enterprises Ltd Oy