Markkinoiden parhaat tuotteet pihaan ja puutarhaan
taustakuva

Täydellisten tomaattien salaisuus

Tiesitkö tämän tomaateista:

  1. Tomaatti on aluperin Perusta
  2. Tomaatti tuotiin eurooppaan vasta 1500 puolessa välissä. Alunperin tomaatin ajateltiin olevan myrkyllinen.
  3. Ensimmäiset tomaatit jotka tuotiin eurooppaan oli keltaista lajiketta. Siitä syystä Italialaiset kutsuivat tomaattia Pomodoro, kultainen omena.
  4. Lajikkeita on yli 10 000 eri värisistä ja kokoisista lähtien.
  5. Suomessa ammattiviljelijät tuottavat jopa 400 kg tomaatteja / m2

Kuinka sitten menestyä tomaattien kasvattamisessa?

Jokaisella joka on itse kasvattanut tomaatteja kotonaan, on varmaan omat niksinsä ja keinonsa kuinka tomaatteja kasvattaa ja kuinka saada mehukas ja maukas sato aikaiseksi. Nämä ohjeet ovat varsin yleisiä ja luettavissa jokaisesta tomaatin kasvatusta koskevalta verkkosivulta tai kirjasta ja tietolähteitä löytyy runsaasti. Varmasti jokaisessa suomalaisessa kirjassa joka vähänkään käsittelee puutarhaviljelyä on oma lukunsa liittyen tomaatinviljelyyn. Suosittelen kaikille kuitenkin muutamien kirjojen lukaisemista ja tutustumista muiden käyttämiin menetelmiin. Yksi mikä on mielenkiintoista tomaatin / tomaattien kasvattamisessa on varmasti lajikkeiden runsaus. Niissä riittää runsaasti kokeilemista kaikille ja uusien lajikkeiden siemeniä voi kerätä vaikka matkoilla ulkomaille.

Esikasvatus

Tomaatilla on pitkä, noin 8 viikon esikasvatusvaihe. Koska tomaatti on hallanarka kasvi, suositellaan varsinaisen taimen istuttamista vasta toukokuun puolenvälin jälkeen kasvihuoneeseen. Näin ollen siemenkylvön voi tehdä maaliskuussa ja jopa huhtikuussakin kylvetyt siemenet ehtivät tuottamaan satoa kesän aikana.

Kylväessä siemenet, tulee käyttää puhtaita taimiruukkuja (tai leikattuja maitopurkkeja, kanamunakennoja, WC-paperirullia tai kaupoista ostettuja taimille tarkoitettuja turveruukkuja) ettei mahdolliset kasvitaudit pääse leviämään ja tuhoamaan tai vaikeuttamaan kasveja ja niiden kasvua. Myös puhtaan taimimullan käyttöä suositellaan. Kotipihassa valmistetun komposti on myös hyvä kuumentaa niin, ettei rikkakasvien siemenet pääse itämään ja samalla saadaan tuhottua myös muita kasvitautien aiheuttajia. Tosin, omasta kokemuksesta voin sanoa, että emme ole niin vannoutuneita alan harrastajia, että mitenkään käsittelisimme omaa kompostiamme ennen käyttöä ja toistaiseksi olemme välttyneet ongelmilta.

Siemenet kylvetään noin 1/2 cm syvyyteen, peitellään mullalla ja multa kostutetaan hyvin. Suosittelemme suihkupullon käyttöä, koska usein kastelukannulla kastellessa pintamulta alkaa kellumaan veden pinnalle ja veden painuessa syvemmälle multaan, pintamulta on voinut siirtyä paikaltaan eikä enään peitä kaikkia siemeniä kunnolla. Kastelun jälkeen, ruukkujen päälle levitetään läpinäkyvä kelmu johon pistellään reikiä ilmankierron varmistamiseksi. Näin kosteus haihtuu hitaammin, mutta ei kuitenkaan pääse aiheuttamaan esim. homekasvustoa multaan. Tässä vaiheessa tomaatin siemenelle tärkeämpi tekijä on lämpö enemmän kuin valo. Ruukut onkin hyvä sijoittaa paikkaa jossa lämpötila on korkeampi, noin 18 – 22 C. Pohjalämpö on parempi, joten ruukkujen sijoittamista tilaan jossa on lattialämmitys suositellaan.

Kouliminen

Kun Itämisvaihe on ohi ja ensimmäiset sirkkalehdet ovat ilmestyneet, on aika keskittyä vahvojen taimien kasvattamiseen. Jos olet kylvänyt useampia siemeniä samoihin ruukkuihin, tulisi taimet koulia ensin. Tässä vaiheessa kannattaa jo käydä alkaneet taimet läpi ja poistaa mahdolliset huonot alut kokonaan. Kouliessa taimia käsitellään varovaisesti vaurioiden välttämiseksi ja jokainen istutetaan omiin ruukkuihinsa. Olisi hyvä kastella multa uusissa ruukuissa noin muutamaa tuntia ennen siirtoa. Itseltäni tämä on useinmiten jäänyt tekemättä, enkä ole voinut todeta, että se olisi mitenkään huonosti vaikuttanut taimien kehittymiseen tai juurtumiseen. Siirrossa kannattaa käyttää soveltuvia työkaluja taimenien alkujen nostamiseen alkuperäisestä ruukusta ja vielä niin, että niiden avulla juuripaakun mukana saadaan myös multaa tulemaan mukana. Uudelleen istutusvaiheessa on hyvä istuttaa taimet selvästi enstistä syvempään niin, että pinnalle jää vain lehdet ja pieni noin 1-2 cm pätkä vartta.

Taimien kasvatus

Taimikasvatuksen aikana valon tarve lisääntyy ja onkin suositeltavaa, että jatkossa taimet pidetään länsi- / eteläikkunalla. On myös mahdollista, että taimet tarvitsevat myös lisävaloa, joten kaupallisten kasvulamppujen hankkimista voi suositella. Omassa kodissamme ikkunat ovat suuria ja antavat runsaasti valoa taimille, joten meillä ei ole lisävalolle ollut tarvetta. Ikkunoiden sijainti, pihalla kasvavat puut ja muut ikkunoita varjostavat tekijät kannattaa huomioida. Lämpötilan pitäisi olla on noin 18 – 22 C. Kannattaa myös huomioida se, onko ikkunan lähistöllä lämmönlähteitä. Esimerkiksi sähköpatterit kuivattavat ilmaa ja samalla taimien multaa joten mullan kosteutta ja kasteluun tulee kiinnittää huomiota. Taimia kastellaan runsaasti, mutta jatkuvaa märkyyttä tomaatin juuret eivät siedä. Mullan on hyvä antaa kuivahtaa välillä.

Kokeilu

Tätä on kiva kokeilla lasten tai lastenlasten kanssa. Kun joku päivä syötte tomaatteja kotona, leikatkaa noin 1/2 cm siivun tomaatista. Laittakee se hieman tilavampaan ruukkuun jossa on multaa runsaasti. Sijoittakaa siivu ruukun keskelle ja laittakaa päälle noin 1 cm multaa ja kastelkaa. Ruukun päälle jälleen kelmu jossa on ilmareikiä. Kotona lastemme kanssa teimme keväällä 2018 vastaavan kokeilun ja saimmekin aikaiseksi 8 hyvää tainta jotka myöhemmin koulumimme. Syksyllä saimme kaikista taimista vielä kohtuullisen tomaattisadonkin. Suosittelen luomutomaattien käyttämistä, vaikka itse oma kokeilumme tehtiinkin ihan tavallisilla kaupallisilla tomaateilla. Nämä taimet voi hyvinkin antaa lapsille koko kesäksi hoidettavaksi jolloin lapset ylpeinä esitellä syksymmällä oman työnsä satoa. Samalla oppivat asioita työnteosta, omatoimisuudesta ja tietysti kasveista ja biologiasta.

Karkaisu

Taimien karkaisu voidaan aloittaa jo huhti-toukokuussa tuulettomina ja aurinkoisina päivinä. Taimet on hyvä sijoittaa suojaisiin ja lämpöisempiin paikkoihin, mutta suoraa auringon paistetta kannattaa vältää. Voimakas auringon paiste voi vaurioitaa vielä arkoja lehtiä. Aloita karkaisu kevyesti pitämällä taimia alussa ulkona vain 1-2 tuntia kerrallaan ja pidennä ulkonaoloaikaa pikkuhiljaa. Muista huolehtia kastelusta, sillä aurinko ja tuuli kuivattavat pienet ruukut yllättävän nopeasti.

Istuttaminen

Vahvistuneet taimet voidaan istuttaa pysyville paikoilleen toukokuun 1/2-välin jälkeen hallanvaarojen poistuttua. Jos istutat avomaalle, niin suojaisa länsi/eteläseinusta on paras paikka. On hyvä varata valmiiksi hallaharsoa jos kuitenkin kylmät yöt Suomen oloissa yllättää, näin voit peitellä taimet hallaharsolla, joka pitää taimet lämpöisempänä.

Tomaatit tykkäävät ravinteikkaasta, kuohkeasta mullasta. Itse olemme käyttäneet vain hevosenlantaa sekä omaa kompostimultaa maan parantamiseen. Tämän lisäksi annamme nokkosvettä ja hyödynnämme myös kotoa tulevat banaanin kuoret sekä luonnonmukaisia ravinneliuoksia sekä muutaman kerran kesässä kourallinen kanankakkarakeita. Maan Ph arvon tulisi olla noin 6 luokkaa. Taimille on hyvä antaa riittävästi multatilaa ja taimien etäisyyssuositus on 50 cm. Itse olemme istuttaneet tiheämmässäkin ja saaneet ihan hyviä satoja.

Taimi istutetaan multaan huomattavasti syvempään ja mullan alle jäävästä osasta poistetaan tietysti lehdet. Multapaakku kastellaan hyvin ennen istuttamista. Jos haluat kasvattaa tomaattia ruukussa tai ämpärissä, tulee niiden tilavuuden olla vähintään 10 litraa, mutta parempi olisi tätäkin tilavampi astia.

Kasvuvaihe

Kasvuvaiheessa tomaatti tarvii tasaista kastelua ja satoa tuottava kasvi tarvii jopa 3-4 litraa päivässä. Paras vesi kasteluun on tietysti lämmin, kerätty sadevesi. Hanavesikin käy, mutta hetken päästä putkistosta tuleva vesi on suhteellisen kylmää josta kasvien juuret eivät välttämättä pidä. Jos kasvatat ruukuissa tai lavalla, altakastelu on paras ratkaisu koska se saa juuriston kasvamaan syvemmälle.

Kasvien kasvaessa, varkaat on hyvä poistaa välittömästi niiden ilmestyessä. Varkaan on heti alkuvaiheessa helppo poistaa vain nyppäämällä, myöhemmässä vaiheessa kun varkaat on kasvaneet liian paksuiksi tulee ne leikata joko puhtailla saksilla tai puutarhaveitsellä. Muistakaa, että vaikka varkaat koetaankin ylimääräisenä, kasvua haittaavana osana, niin enemmin kuin heittää ne kompostiin, kannattaa varkaat laittaa veteen juurtumaan. Juurtuminen kestää noin viikon jonka jälkeen voit jo istuttaa sen multaan.

Muutama asia tomaatin kasvattamisessa herättä runsaasti ihmisten mielipiteitä. Tulisiko rungon lehtiä poistaa vai ei sekä onko kasvin latvustamisesta mitään hyötyä? Jokaisella on varmaan omat kokemukset ja mielipiteensä ja varmaan mitään yhtä oikeaa vastausta tuskin on olemassa. Itse leikkaamme heti kasvuvaiheesa alimmat lehdet pois, ettei maahan osuvat lehdet pääse levittämään kasvitauteja varsinaiseen kasviin. Myöhemmässä vaiheessa kun kasvi on kasvanut niin isoksi, että sen latvus osuus kasvihuoneen kattoon ja hedelmien muodostuminen on ollut runsasta, latvomme kasvit sekä poistamme myös lehdet noin 50 cm korkeudelta varresta. Meillä ei ole mitään dataa puolesta eikä vastaan, kysymys on ehkä enemmänkin tottumuksesta ja tavasta kuin tilastoista.

Yleisesti

Mikä onkaan kivempaa, kuin seurata siemenien kehittymistä isoksi kasviksi ja nähdä kukkien muodostuvan varsiin ja pikkuhiljaa tomaatien alkavan muodustumaan. Ensimmäiset maistiaiset omasta sadosta ja sadon korjuun aikaan nähdä kuinka monta korillista milloinkin lapset saavat kerättyä. Itse otamme puutarhan enemmänkin piristävänä ja rentouttavana hyötyliikuntana ja harrastuksena, kuin hirveen tarkaa kirjaa pitävinä tosiharrastajina. Jokaisella on vapaus ja oikeus nauttia puutarhastaan tavallaan.

Huomioikaa, että meillä on myös muutamia tuotteita harrastelijoille joka kuitenkin hieman helpottaa töitä ja jopa vähentää niitä.

Tomaattimatto sekä tomaattien kasvatusruukku / kastelujärjestelmä. Tomaattimatto estää tehokkaasti rikkakasvien kasvun tomaattien (voi käyttää myös masikoiden viljelyssä) ympärillä, tasaa ja sitoo kosteutta. Tämän avulla vältät täysin ylimääräiseltä kitkemiseltä. Kauden päätyttyä maton voi kerätä pois, puhdistaa ja käyttää jälleen seuraavana vuotena uudestaan.

Tomaattien kasvatusruukku soveltuu erinomaisesti tomaattien kasvatukseen varsinkin kasvusäkeissä, mutta voi hyvin käyttää myös normaalissa lavaviljelyssä. Ruuku toimii vesisäiliönä josta tihkuu tasaisesti vettä tomaattien juurelle. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan molempia ratkaisuja (Huom. Tomaattimatto ja tomaattien kasvatusruukku eivät sovi sellaisenaan yhdessä käytettäväksi vaan edellyttä tomaattimaton leikkaamista).

Toivomme kaikille menestystä Tomaattien kasvattamisessa ja muistakaa kokeille erilaisia lajikkeita joita löytyy runsaasti.

Jos teillä on kysymyksiä niin autamme mielellämme.

Tuotetiedustelut ja asiakaspalvelu: tuontiukkonen.fi, 09-6866720

Tuontiukkonen.fi

Horisont Enterprises Ltd Oy
Malminkartanonkuja 4,
00390 HELSINKI

Katso kartalla »

Copyright © 2024 Horisont Enterprises Ltd Oy